Naročite se Pišite nam

Sledite nam na: FB / G+

Implantat – implantologija

Implantat – zobni vsadek. Kaj je to?

Implantat oz. zobni vsadek je umeten nadomestek zobne korenine. Implantat je valjasto oblikovan kovinski vijak izdelan iz biokompaktibilnega materiala, ki je prijazen zobnemu tkivu – titan.Vijak vstavimo v kost na mesto, kjer je pred tem bil zob. Implantat lahko opravlja vlogo nosilca protetične nadgradnje, lahko pa ga uporabimo kot stabilizatorja proteze, saj lahko z ustreznimi pričvrščevalci protezo pripnemo na implantate in jo po potrebi enostavno snamemo in očistimo.

implantat kot celota, Kaj sestavlja implantat in kako se implantat vsadi.

Strah pred posegom je odveč

Vse več pacientov nas zaradi velikega strahu pred implantat in spremljevalnimi posegi, obišče pozno in zaradi tega z bistveno slabšim dentalnim zdravstvenim stanjem. Ves strah je odveč. Glede implantata in vseh potrebnih posegov se sprva pogovorimo s pacientom. Po izčrpnem in odkritem pogovoru, po opisu postopka posega in predstavitvi možni rešitve vašega zobozdravstvenega stanja, vas med drugim seznanimo tudi s popolnoma nebolečimi posegi in načini vstavitve implantata. Posegi se v večini izvajajo pod anastezijo, zato ne boste občutili nobene bolečine. Ravno tako pa so naši pacienti pod neprestanim nadzorom uveljavljenih zobozdravnikov in zobozdravstvenega osebja.

Implantat brez bolečin. Bodite brez szrahu pred implantati.

Faza pred vsaditvijo implantata

Vsaditev implantata je zahteven postopek, zato pacientom sprva predstavimo celoten postopek in alternativne možnosti nadomestitve manjkajočih zob (snemna protetika, fiksna protetika…). Pripravimo celoten načrt posega in seznanmo pacienta z vsemi možnimi posledicami. Pred samo vsaditvijo napotimo pacienta na CT slikanje čeljustnic, saj je slika bistvenega pomena za določitev mesta vsaditve implantata. Po potrebi pozdravimo pred tem še bolno zobovje in obzobna tkiva. VVčasih navadno odsvetujejo vsaditev implantatov močnim kadilcem, sladkornim bolnikom in bolnikom, ki jemljejo zdravila proti strjevanju krvi, a o vsem tem se odločamo individuano, skupaj s pacientom..

Faza vsaditve implantata

V fazi vsaditve implantata najprej določimo število implantatov ki jih bomo vsadili. Ko določimo število implantatov, ki jih bomo vsadili se izvede operacija v lokalni anasteziji med katero kirurg izvrta odprtine primerne za vstavitev implantata. Med posegom se v kost vstavi implantat rano se pa zašije. Šive pacient nosi 7 dni. Operacija je popolnoma neboleča. Ker se mora implantat vrasti je potrebno počakati od 2-6 mesecev in v tem času se implantata ne obremenjuje. Obdobje vraščanja je odvisno od položaja in vrste implantata. Po tem obdobju se na implantat privijači oblikovalec dlesni, ki kasneje zagotovi estetsko in biološko zaporo med umetnim zobom in dlesnijo. Po 14 dneh sledi namestitev ličnih, vaši dlesni in sosednjim zobem podobnih porcelanskih zob.

kako se ustavi implantat? Faze vsaditve implantata.

 • Vstavitev implantata.
 • Prekritje implantata in zašitje.
 • Odprtje mesta vstavitve, privitje elementa, ki kasneje omogoča povezavo med impalntom ter protetičnim nadomestkom.
 • Namestitev lične krone za vaš zdrav nasmeh.

Prednosti vsaditve implantata

 • Osnovna prednost implantata je dokazana kvaliteta. V Dentalnem studiu Idea Nova uporabljamo izključno implantate Ankylos. Ge za vodilnega svetovnega proizvajalca implantatov, Dentsply – Friadent.
 • Poseg vstavitve implantata je ambulanten in zato pacient po posegu odide domov.
 • V primeru zobnega mostička, ni potrebno brušenje sosednjih zob. Vaša obstoječa zobna struktura tako ostane naravna.
 • Implantat ohranja kostno gostoto. Ker implantat zamenja korenino zoba, le ta prenaša sile na čeljust in s tem ohranja kostno tkivo.
 • Naraven izgled in občutek. Polege tega, da izgleda povsem naravno se boste z zobnim implantatom počutili povsem običajno saj implanat popolnoma nadomesti vaš manjkajoči zob.
 • Dodatni kasnejši posegi niso potrebni.
 • Čiščenje in nega zob je z implantati enaka kot pri naravnih zobeh.

Pogosta vprašanjav zvezi z implantati in implantologijo:

Kdo je primeren kandidat za vsaditev implantata?
Vsakdo, ki želi nadomestiti manjkajoči zob ali več njih. Pred posegom je seveda potrebno opraviti rentgenski posnetek zobovja (ortopan), da se preveri ali je na mestu vstavitve implantata zadostna količina in gostota kosti, ki zagotavlja ustrezno sidranje implantata. Pomembno vlogo pred vstavitvijo igra tudi podatek o prisotnosti kakšne sistemske bolezni ali morda alergije, težav s strjevanjem krvi, nezaželeno je tudi močno kajenje.

Za kaj se odločiti? Implantat ali mostiček?
Bistvena razlika pri vstavitvi implantata ali namestitvi mostička je, da pri nadomestitvi manjkajočega zoba z mostičkom povzročimo škodo na sosednjih zobeh, saj moramo zoba, ki bosta nosilca mostička obrusiti ne glede na to ali sta popolnoma zdrava ali ne. Če vstavimo implantat, sosednja zoba ostaneta nedotaknjena. Res je, da je časovno ugodnejša namestitev mostička, vendar pa se je potrebno zavedati da izvajamo posege na zdravih zobeh, medtem ko je poseg pri vstavitvi implantata nekoliko dolgotrajnejši ampak prijaznejši do sosednjih zob. V primeru enega manjkajočega zoba sta obe rešitvi cenovno enako obremenjujoči.

Implantat

Kako izgleda implantat? Na sliki lahko vidite implantat vsajen med ostale zobe.

Mostiček

Implantat ali mostiček? vstavitev implantata ne poškoduje sosednjih zob, namestitte mostička pa. Implantati so bolj prijeti.

Zakaj se odločiti za zasebno zobno ordinacijo Dentalni Studio Idea Nova?

 • Brez čakalnih dob.
 • Dostopne cene za vsakogar.
 • Zelo kvalitetni materiali.
 • Za svoje delo garantiramo z garancijo.
 • Najsodobnejše metode.
 • Vse zobozdravstvene storitve na enem mestu.

Bi radi tudi sami imeli implantat? 

Ste še vedno neodločeni med implantatom ali mostičkom?

Bi radi izvedeli več o implanatih?

Pokličite nas na 030 630 111, ali nam pišite.

Za več informacij ali naročanje nas pokličite ali nam pošljite sporočilo:

SLO +386 (0)30 630 111 SLO +386 (0)5 302 95 55